Gdyby chcieć odpowiedzieć na to pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w [...]
DNP to w ujęciu toksykologicznym silna trucizna. W odróżnieniu od leków nie ma nawet ustalonej bezpiecznej dawki - najmniejsze ilości mogą wyrządzać duże szkody w ustroju człowieka. Dlatego został wycofany w 1938 r. ze stosowania u ludzi. Co zapamiętać? Od badań na zwierzętach do stosowania środków u ludzi jest bardzo daleka droga. Zwierzęta [...]
Jeśli tylko ktoś pokochał siłownię to powrót do treningów po przerwie, będzie niesamowitą radością. Znów będzie można mierzyć się samemu z sobą, znów będzie można poprawiać swoje wyniki, znów będzie można odreagować stresy dnia codziennego. Czy jednak od pierwszego dnia powinniśmy stosować dokładnie takie same suplementy jak w momencie [...]
Czy osoby ciężko nabierające masy w ogóle istnieją? Niektórzy twierdzą, iż takich ludzi nie ma wcale lub w populacji jest ich bardzo niewielu, a brak efektów wynika z błędów dietetycznych i treningowych, a nie z określonych uwarunkowań genetycznych. Więc problem nie leży w tym, iż ktoś ciężko nabiera masy, tylko ma problem z przybraniem na [...]
[...] kolosalną różnicę! Zanim przyjrzymy się, dlaczego naukowcy polecają zwiększenie spożycia nabiału, wpierw garść rozważań teoretycznych, które nieco rozjaśnią obraz problemu. Wzrost naszego układu kostnego rozpoczyna się już w życiu płodowy, wtedy gdy rozwija się szkielet. Trwa nieprzerwanie do momentu zakończenia procesu dojrzewania (okolica 20. [...]
Batalie zdrowotne oraz porównywanie produktów pod takim kątem to popularny temat do rozmów i to nie tylko wśród fachowców, ale także przy rodzinnych biesiadach. Wróćmy zatem do tematu niewątpliwych wartości oliwy i odnieśmy je do masła. Wszelkie dostępne dane sugerują, że oliwa z oliwek wykazuje działanie prozdrowotne. Na początek szybkie [...]
Zarówno chłodzenie, jak i nagrzewanie tkanek mogą przynosić określone korzyści zdrowotne i wpływać na regenerację powysiłkową. Niestety, wiele osób propaguje rozmaite metody, przypisując im niezwykłe, wręcz mityczne właściwości. Dwa najbardziej znane przykłady dotyczą korzystania z zimnej wody („morsowanie”) i sauny. Gdy odwodnienie jest [...]
Trening siłowy zazwyczaj wykorzystywany jest w celach zmian estetycznych sylwetki, czyli poprawie wyglądu fizycznego. Jednak jego rola jest znacznie szersza i może wykazywać on działanie prozdrowotne. Wielokrotnie pisałem artykuły dotyczące treningu siłowego i osteoporozy. Tym razem chciałem podsumować wpływ treningu na zdrowie i przedstawić jego [...]
W poprzedniej części tekstu odniosłem się do podstawowych kwestii dotyczących treningu siłowego i aerobowego podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Istnieją też ogólne wytyczne, przydatne niezależnie od celu, jaki obrała dana osoba. Przyjrzyjmy się błędom, które mogą mieć wpływ w pierwszych kilkunastu miesiącach ćwiczeń. U niektórych osób są one [...]
Na ten temat krąży wiele nieprawdziwych informacji, większość ludzi nie chce czytać badań i fachowych opracowań, czerpią wiedzę z filmów publikowanych w sieci, w których jakość większości danych pozostawia wiele do życzenia. W opracowaniu w sposób syntetyczny przedstawię najważniejsze fakty i mity dotyczące „spalania” tłuszczu. Co zapamiętać? [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
Intermittent fasting w najprostszym ujęciu to dieta o charakterze przerywanego postu. Słowo fasting oznacza post, czyli powstrzymanie się od jedzenia, a w niektórych kulturach nawet od picia wody w ciągu dnia (ramadan). Prawie każdy człowiek stosuje takie rozwiązanie, z tym, że post obejmuje jedynie nocny odpoczynek i czas bezpośrednio przed [...]
Aktualizacja 29.05.2021 Trening siłowy znacznie różni się od treningu kulturystycznego. Budowanie siły ma na celu przede wszystkim odpowiednie stymulowanie układu nerwowego, a kulturystyka skupiona jest na rozwoju mięśni. Plan treningowy, który ukierunkowany jest na wzrost siły, bazuje najczęściej na niskich zakresach powtórzeń oraz nieco większej [...]
Wiele osób suplementujących kreatynę zastanawia się, czy jest konieczna przerwa w jej podaży z zewnątrz. Czy to, że spożywanie kreatyny odbywa się w dłuższej perspektywie czasu, ma jakiś wpływ nie tylko na sam efekt cyklu, czy też suplementacji, ale i na organizm, który m.in. produkuje kreatynę endogenną? Jako że problem dotyczący przerw i rodzaju [...]
Celem badania było ustalenie wpływu treningu siłowego na wytrzymałościowy (biegania). Naukowcy mieli hipotezę mówiącą o tym, że dodatkowy trening siłowy poprawi wydajność i ekonomiczność biegu poprzez zmienioną sztywność kompleksu mięśniowo-ścięgnowego prostowników (czyli grupy m. czworogłowego uda). Dziewiętnaście kobiet uprawiających sporty [...]
Kulturyści o sporym stażu treningowym, nieustannie poszukują rozwiązań treningowych, które mają za zadanie dostarczyć nowych bodźców treningowych. Podniesienie intensywności wysiłku ma na celu zwiększenie odpowiedzi anabolicznej organizmu i nasilenie efektu hipertrofii mięśniowej. Powszechnie stosuje się techniki intensyfikacji, takie jak: [...]
[...] stężenie IFN-γ pod wpływem picia alkoholu nie należy uznać za objaw pozytywny. Czy wzrost stężenia IL-2 jest korzystny? Znów niekoniecznie piwo miało pozytywny wpływ. Wzrost stężenia IL-2 wcale nie należy interpretować, jako pożądanego efektu. Ogólnie pod wpływem czynnika uszkadzającego, bądź na skutek indukcji substancjami pochodzącymi z [...]
Wśród przeciwników aspartamu i innych sztucznych substancji słodzących, dość popularne jest przekonanie o ich szkodliwości i wpływie na zwiększone łaknienie, a co za tym idzie dostarczanie większej ilości energii z pożywienia. Podsumowanie Badania naukowe nie potwierdzają rakotwórczego potencjału aspartamu, jego wpływu na zwiększenie apetytu ani [...]
Kulturyści, którzy przyjmowali codziennie 2,5 g betainy przez 6 tygodni, poprawili kompozycję sylwetki. Naukowcy sportowi z Coastal Carolina University opublikowali wyniki swojego eksperymentu na łamach „International Society of Sports Nutrition”. Ale, jak betaina wpływa na hipertrofię i na pozbywanie się tkanki tłuszczowej? Cóż, na [...]
[...] choroby nerek (CKD). Zmiany w gęstości kłębuszków nerkowych, a dalej tak samo, jak w punkcie pierwszym, pojawia się FSGS, a następnie przewlekła choroba nerek (CKD). Wzrost masy ciała, hiperfiltrację nerkową, a dalej tak samo, jak w punkcie pierwszym FSGS, a następnie przewlekłą chorobę nerek (CKD). Uszkodzenie podocytów (komórek nerek), [...]